PROJEKT:  SCo - Senior Co-living  -  "Koncept stambenog zbrinjavanja osoba starije životne dobi - dom za umirovljenike"

- koncept prvog doma za umirovljenike sa pozitivnom energetskom bilancom

PROGRAM: javna namjena, stambena namjena, stanovanje
STATUS: idejno rješenje
LOKACIJA: Sveti Ivan Zelina
BRUTO POVRŠINA: cca 4800m2
GODINA: 2019.

tip1 2 

Koncept

U društvu koje se stalno mijenja, najveće promjene vidljive su u demografskom sastavu stanovništva. Naše društvo stari, a uvjeti pod kojima stanovništvo doživljava starost su sve lošiji. Dom za starije osobe "Senior Co-living" pokušava pravovremeno riješiti više stupnjeva ove problematike. Prvenstveno ovo je arhitektonska studija koja rješava problem adekvatnog smještaja do 300 osoba starije životne dobi u privremenom ili stalnom stacionaru. Sekundarno se rješavaju problemi mirovinske, zdravstvene i društveno socijalne brige prema osobama koje su ostvarile uvjete za umirovljenje.


Polazišta

17,7% - Udio osoba starijih od 65 godina u demografskom sastavu Republike Hrvatske je 17.7%. To je za 3% više nego što je udio osoba mlađih od 14 godina. Prosječna starost u RH je veća od 41 godine, te nas to smješta u jedno od prosječno najstarijih društava u Europi.

+65 - Do 2030. godine broj osoba starijih od 65 godina će premašiti 20% ukupnog broja stanovnika. To se smatra brojem kada postojeći mirovinski sustav više nije održiv.

60% - Troškovi pogona nekretnina za njegu i boravak osoba iznose približno 60% ukupnih troškova rada. Ovaj udio se značajno umanjuje načelima niskoenergetske arhitekture i upotrebom održivih izvora energije.

+6 - Mentalna i fizička aktivnost, socijalna interakcija i društvena angažiranost prema istraživanjima produžuju životnu dob za prosječno 6 godina.

 

Lokacija

Grad Sveti Ivan Zelina nalazi se na sjevero istoku Zagrebačke županije, 30km od Grada Zagreba i 40km od Varaždina. Smješten je u iznimno centraliziranom području zagrebačke makroregije, no svejedno svojom dislokacijom zadržava identitet manjeg satelitskog gradića. Grad je smješten na prepoznatljivom reljefu spoja obronaka planine Medvednice i rubova Panonske ravnice. Takav prigorski krajolik zadržao je svoje običaje, kulturu i tradicionalne vrijednosti do današnjice. Razvoj lokalnih sadržaja je baziran na tihoj i mirnoj gospodarskoj djelatnosti, zdravstvenom i kupališnom turizmu, te bogatoj gastronomskoj i enološkoj ponudi. Upravo ti sadržaji su posebno prihvatljivi za razvoj turizma za produženi boravak osoba treće dobi, a ujedno su i vrijedan temelj za uspostavu lokalne strategije zbrinjavanja starijih osoba. Sa gravitacijskim područjem koje obuhvaća najnaseljeniji dio Republike Hrvatske, te sa najpovoljnijim prometnim položajem kada se uzmu u obzir kompromisi blizine bolnica, ali i očuvanja prirode i mirnog krajolika - Grad Sveti Ivan Zelina je idealna lokacija za izgradnju objekta ovakve namjene.

 

CoLiving - CoHousing - Comunity  - Hotel i dom za starije osobe sa održivim načinom upravljanja.

Konceptualnim prijedlogom se oblikuje nastamba za zajednicu osoba treće životne dobi kojima se pruža mogućnost sudjelovanja u aktivnostima sličnim obiteljskom suživotu. Osim klasičnim dnevnih zabavnih radionica, svaka terasa je opremljena malim vertikalnim vrtom, a stanari mogu i raditi i pomagati u vanjskim vrtovima na uzgajanju bio hrane. Terapijski rad rezultira osjećajem prihvaćenosti i pozitivno utječe na stanare. Rad na takvim sadržajim generira i dodatnu vrijednost kojom se omogućava kvalitetnija zdravstvena skrb i briga, po povoljnijim troškovima za stanare koji sudjeluju u radu zajednice.

Zgrada je zamišljena kao samoodrživa zajednica. Koriste se podzemni izvori energije, dizalice topline, te kogeneracijsko postrojenje na bio masu iz poljoprivredne proizvodnje. Sve sobe su orijentirane prema jugu ili djelomičnom otklonu, te tako omogućavaju odlične mikroklimatske uvjete za život. Potrebe za pitkom vodom riješavaju se iz vodovodne mreže, a tehnička voda se sakuplja u podzemnim spremnicima kišnice, te u otvorenoj retenciji. Potrebe za električnom energijom su zadovoljene fotonaponskom elektranom na krovu zgrade. Zgrada sve svoje potrebe za energijom i dijelom ostalih prirodnih resursa za svoje stanare poput hrane i vode zadovoljava na samoj lokaciji, te je ukupna bilanca proizvodnje i potrošnje energije u pozitivnom plusu.

Dva tipa predvidjela su dva tipa terena koji se nalaze u ovom krajoliku. Prvi tip, razvedena zgrada sa parkom i perivojem namjenjena je otvorenom ravnom predjelu grada uz rubove Lonjskog polja. Drugi tip, kompaktan sa dva soliterna volumena i međusobnim dilatacijama za savladavanje visinskih razlika namjenjen je brežuljkastom krajoliku i obroncima Medvednice.

 

 Planirate sličnu gradnju ili Vam je potrebna usluga arhitekta?

Zatražite besplatnu ponudu

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nazovite 01/2067-420!

hotel2

 • All
 • Hala
 • Industrija
 • Interijer
 • Javno
 • Koncept
 • Kuća
 • Obrazovna
 • Ostalo
 • Poslovno
 • Sport
 • Stambeno
 • Trgovina
 • Turizam
 • Urbanizam
 • Zgrada
load more / hold SHIFT key to load all load all

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više možete saznati ovdje.

Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite ovdje: